Hunajainen kokemus
Mistä kaikesta muodostuukaan se mystinen käyttäjäkokemus (UX), jonka asiakkaanne saavat?
Miten luodaan hyvä käyttäjäkokemus?
Aluksi vähän pohjustusta: Käyttäjäkokemuksella tarkoitetaan kokonaisvaltaista kokemusta, jonka asiakkaanne saa yrityksestänne, brändistänne ja itse tuotteen/palvelunne käytöstä. Se on luonteeltaan subjektiivista ja esimerkiksi kontekstista ja ajasta riippuvaista. Eli aika monimutkainen kokonaisuus hallita. Mutta hyvä UX on nykyään elinehto pärjäämiselle. Nykyään kaikki osaavat teknisesti tehdä vaikkapa verkkokaupan. Joten se yrityksistä menestyy, joka jollain tavalla onnistuu saamaan käyttäjät leiriinsä.

UX Honeycomb
Jotta käyttäjäkokemuksen suunnittelun haltuunottoa päästäisiin jostain suunnasta aloittamaan, tänään haluaisin lyhyesti esitellä teille yhden omista suosikkityökaluistani. Sen avulla voi pohtia käyttäjäkokemuksen muodostumista ja purkaa sitä osiin. Kyseessä on Peter Morvillen kehittämä UX Honeycomb.
UX Honeycomb määrittelee seitsemän osa-aluetta, jotka olisi hyvä ottaa huomioon suunnittelussa ja saada ne toimimaan, jotta palvelustanne ja sen UX:sta tulisi mahdollisimman onnistunut.
Erityisen hyvin tämä menetelmä sopii tuotekehitysprosessin alkuvaiheeseen, kun uuden tuotteen tai palvelun konseptia suunnitellaan. Mutta myös olemassa olevalle palvelulle tekee vain hyvää pieni määräaikaiskatsastus.

UX Honeycomb (Peter Morville, https://semanticstudios.com/)
UX Honeycomb:n mukaan, palvelun on oltava:
Hyödyllinen
Itsestäänselvää, tarve on oltava. Jos tuotteenne/palvelunne ei ole kohderyhmällenne millään tapaa hyödyllinen, sitä ei tulla hankkimaan joko ollenkaan tai käyttämään kertakokeilua pidemmälle.
Haluttava
“Halu saada ja ilo omistaa” = Teidän tuotteenne?
Moneen ostopäätökseen vaikuttaa tunne. Tuote voi olla haluttava esim. hienon ulkonäön, trendin, laadun, hyvän maineen tai vahvan brändin, johon ihmiset haluavat samaistua, kautta.
Saavutettava
Tiesittekö, että n. 15%:lla meistä on tarve esteettömille palveluille ja että tulette itse elämään luultavasti n. 8 vuotta jonkin sortin rajoittavuuksien/vammojen/haasteiden kanssa? Hyvää palvelua pystyy vaivatta käyttämään mahdollisimman laaja käyttäjäkunta.
Uskottava/Luotettava
Onko antamanne info uskottavaa ja luotettavaa? Uskaltaako teille antaa sähköpostiosoitteen, saati sitten luottokorttinsa tiedot? Pidä siis huoli, että viestintänne on laadukasta sekä faktanne, maineenne ja tietoturvanne on kunnossa
Löydettävä
Jos palveluanne/tuotettanne ei löydetä, sitä ei myöskään voida käyttää. Löydettävyyden voidaan ajatella koskevan sekä sitä, että löydytte digitaalisesti (Googlen hakutuloksista, somesta jne.) että fyysisesti (liikkeenne, tuotteenne liikkeistä, toimistonne…).
Helppokäyttöinen
Tähän kategoriaan kuuluu käytettävyyden eri osa-alueet, esimerkiksi onko palveluasi/tuotettasi helppo oppia käyttämään ja onko sen käyttö ymmärrettävää, tehokasta, miellyttävää jne.
Arvokas
Hunajakennon ytimessä piilee käyttäjäkokemuksen syvimmälle tasolle uppoava kategoria, jonka miettimisestä jokaisen palvelun tulisi saada alkunsa: Miksi tämä tuote/palvelu halutaan tehdä? Tai miksi se on olemassa? Mitä lisäarvoa tämä antaa käyttäjilleen, jota heillä ei ilman tätä olisi?
Miten luoda hyvä käyttäjäkokemus?
Lopuksi vielä kolme vinkkiä, mihin tuotekehitysprosessissa voisi olla kannattavaa laittaa hieman paukkuja paremman UX:n saavuttamiseksi = paremmaksi menestykseksi.
1. Ammattilaiset suunnittelijat
Työ on yhtä hyvä kuin tekijänsä”. Lahjakkaan ja ammattitaitoisen ”perinteisemmän” tuotekehitystiimin lisäksi suosittelisin, että joka tuotteen ja palvelun suunnittelussa olisi joku mukana tutkimassa ja huomioimassa käyttäjien näkökulmaa ja käytettävyyttä. Kyseisessä roolissa voisi olla esim. UX-suunnittelija, käyttöliittymäsuunnittelija, käytettävyysasiantuntija tai muotoilija.
2. Panostaminen suunnittelu- tai uudistusprosessin alkupäähän
- Strategia ja konsepti kunnossa
- Kohderyhmät määritelty onnistuneesti
- Käyttäjätieto- ja asiakastarpeiden kartoitus hanskassa
- Käyttäjät jopa osallistettu suunnitteluprosessiin
- Nopeat testit prototyypeillä varmistamaan designin onnistuminen ennen toteutusta
3. Testaus
- Statistiikan hyödyntäminen
- Käyttäjä- ja käytettävyystestit
- Jo 5–6 testikäyttäjällä löydetään 80–85% ongelmista
- Testeillä saadaan vastauksia myös kysymykseen ”miksi?” ->osataan ratkaista ongelma paremmin
- Testata voi/kannattaa mm. ennen julkaisua, ennen uudistusta/päivitystä, kun palvelussa on ongelmia, vanhaa tuotetta ennen uuden suunnittelua
Ps. Jos teillä ei ole omaa UX-ammattilaista, kysykää tarjous
FixUi Oy on oululainen suunnittelu- ja digipalveluita tarjoava yritys.
Tarjoamme monipuolisia suunnittelupalveluja brändin rakennuksesta käyttöliittymäsuunnitteluun. Monipuoliset tekijämme luovat sinulle toimivat ratkaisut käytettävyyden sydämellä!
Kirjoittaja

Elina Koski
Käyttäjäkokemus- ja visuaalinen suunnittelija
Elina muotoilee kaiken, mitä käsiinsä saa: palvelut, tuotteet, grafiikat ja käyttäjäkokemukset.